tisdag 8 april 2008

Lurendrejare, hästhandlare och borgare

Kan tyckas hårt med en sådan jämförelse men tja - de har ju själva satt sig där i skiten. Läste PT i morse och kunde på ledarsidan skåda ett stick av deras väldigt dugliga ledarskribent. Det handlade om utanförskapet och vilka som var med i det.

Hela valrörelsen ifrågasatte jag borgarnas siffror. Jag ifrågasatte även själva uttrycket som liksom flumskolan togs upp snabbt av landets samlade presskår. En intressant sak med antalet i utanförskapet var att det nämndes flera olika siffror för hur många som stod där, utanför. Alla borgare hade olika siffror med en sak gemensamt: det var alltid många.

Några lite mer drivna journalister fanns dock. De ifrågasatte väl lite grand hur det räknades där till höger. Hur som helst har vi nu fått svaret på en av de mest intrikata gåtorna inom svensk politik sedan palmemordet.

Se här i dagens PT:
En falsk bild, som dock inte hindrade finansminister Anders Borg att i måndagens SVT påstå att regeringen minskat utanförskapet med 145 000 personer.



Statistiska centralbyrån, SCB, säger sig aldrig använda begreppet "utanförskap". Ordet finns inte i dess vokabulär. Det är uppfunnet av den borgerliga alliansen och grundat på statistik över samtliga svenskars dagar med ersättning från socialförsäkringssystemet som sjukpenning, föräldrapenning, tillfällig föräldrapenning, sjukersättning, a-kassa, socialbidrag, Ams-åtgärder.

Denna totalsumma har regeringen dividerat med något så tjusigt som "helårsekvivalent", som kan översättas med helårsarbetstid, och på så sätt fått fram sin miljonarmé av arbetslösa och bidragstagare. En i huvudsak fiktiv skara



Se där! Det var ju inte så lite intressant! Se till att det det blir färre sjukskrivningsdagar så har vi minskat utanförskapet! Jajamensan, det är faktiskt genialt! Vad härligt falskt och ljugigt. Titta vad man kan göra med lite kreativ bokföring minsann. Om det inte vore så jävla fräckt skulle jag nästan kunna beundra dem för en djävelusiskt briljant plan, värdig han som sålde frihetsgudinnan till några turister.

Där ser man dessutom vad man kan lära sig i den svenska flumskolan! Björklund kanske ska akta sig för att bita den hand som matat fram honom till ministerspiltan....

2 kommentarer:

Unknown sa...

haha
"ska det va så svårt å fatta att det är falsk matematik...."
det kanske finns en poäng med partipress ändå....kanske sossarna ska börja lägga pengar på det nu igen, kan ju vara bra för åsiktsbildning, om man nu inte vinner valet varje gång längre...

Anonym sa...

Jo, precis. Jag tänkte på det jag också. Fast denna gång kanske de skulle skaffa sig några dugliga tidningsmänniskor som driver tidningarna. Fast å andra sidan har ju valrossen och PT gått ihop med norrköpings tidningar så inte ens de två starka sossetidningarna är ju helt fria från den borgerliga pressen längre.