måndag 5 maj 2008

Kontroll

Då och då blir vi kontrollerade. Det kan röra sig om legkontroll på bolaget, till vissas förtret och andras förnöjsamhet. Det kan vara hastighetskontroll eller kreditkontroll eller kanske hälsokontroll. Det finns med andra ord många bra och kanske ganska samhällsnödvändiga kontroller. Men det finns så många dåliga kontroller. Det finns chefer som inte litar på sina medarbetare och kontrollerar deras epost och om de sitter på sitt kontor eller inte fem i arbetsdagens slut. Det finns social kontroll som försvårar för människor att uttrycka sin individualitet. Kontroll kan således vara både bra och dåligt, ibland beroende på vem som utsäts för den och av vem.

Att vi går mot ett alltmer kontrollerande samhälle under nuvarande regring torde väl inte ha undgått någon. Försäkringskassan har anställt jättemånga nya medarbetare i syfte att "sätta dit" fuskarna. Särskilt vi som ibland VAB:bar för vi är hemska och vidriga fuskare/utnyttjare av samhällets gemensamma medel. De sjukskrivna var ju till stor del redan åtgärdade av sosseregeringen med försäkringsläkarsystemet där läkare som aldrig träffat patienten i fråga ställde diagnos samt fick bonus per antal sjukskrivna som kunde skrivas av. Detta system, givetvis helt barockt i sin djävulska uppbyggnad, har regeringen nu stärkt upp ytterligare och nu ska man tydligen skriva om en hel rad sjukdomsbegrepp/diagnoser eftersom de vanliga läkarna som träffar patienter på riktigt tydligen inte är kompetenta att avgöra om en människa är sjuk på riktigt eller inte. I dessa fall utlöser kontrollen en massa personliga tragedier utan att det påstådda syftet upnås. Det kostar ju att kontrollera och man hittar ju inte nog många fuskare för att täcka upp alla nyanställda kontrollanter.

Nåja, allt detta är ju känt sedan länge så nu till dagens pudelkärna: Jag läste om en snubbe i Västerås som gick på anställningsintervju och kom därifrån utan jobb och indraget aktivitetsstöd och ingen mer jobbgaranti. Vad var det då som hände egentligen? Jo med på intervjun var en representant från arbetsförmedligen. Närvarande som kontrollant. Utan att han som gått på intervju visste om att han skulle delta. Kontrollanten från AF ansåg att mannen uppträtt dåligt för att inte få arbetet och därför blev han så avstängd. Han har anmält AF till JO och jag önskar honom lycka till med det! :http://di.se/Nyheter/?page=%2fAvdelningar%2fArtikel.aspx%3fo%3dexpressen%26ArticleID%3d2008%5c05%5c05%5c282597%26SectionId%3dDinapengar

Jag undrar nu om inte det här kontrollerandet har gått bara liite för långt nu? Vad blir nästa steg? Försäkringskassekontrollanten kommer hem och tar tempen? Polisen stickprovsåker med till jobbet/på semestern för att kolla hastigheten?

Nä, nu tycker jag faktiskt att det har gått lite långt. Nog för att det finns alltför många övernitiska och i grunden maktlösa tjänstemän där ute i den offentliga sektorn. Människor som tar varje chans att känna sig viktiga och betydelsefulla. Men vafan någonstans, någon gång får vi sätta ner foten. Eller så får de pröva sin egen medicin så får de se hur kul det är. Nä nu talar jag inte i första hand om kontrollanterna de gör oftast bara ett smutsigt jobb. Jag tänker på politikerna som ju tydligen inte behöver sjuksriva sig enligt rep i Insider på tv3 för några veckor sedan.

Undrar jag vad Majorn, Måådan, LivetsOrdaren och Tysken skulle säga när de låg där snörvlande med en försäkringskassekontrollants rektaltermometer upptryckt där solen inte skiner?

1 kommentar:

Elinor sa...

"åh åh vad det är skönt att va naken!" kanske?? Eller "Oj fan - är vi också tvungna att följa lagarna vi stiftar?" eller kanske ett simpelt litet "Aj!". Vem vet vad som rör sig i huvvet på dessa varelser som kallar sig regeringen... Vi kanske inte vill veta det??